I dag et lille portræt af vores ultimative testopstilling til vurdering af kvalitetslyd. I denne videnskabeligt uhyre velfunderede før/efter-opstilling i rimeligt identiske akustiske miljøer er det muligt at sammenligne autentisk akustisk lyd og den reproducerede ditto. Ikke al musik, begribeligvis, primært klavermusik. Det i billed-kontexten noget lidt uanselige instrument er faktisk den danskproducerede “konge blandt pianetter”, den fra bal-musikere engang så berømte “Zwicky” Den var selvfølgelig især berømt for sin tone, men ikke mindst fordi dette mekanisk-mirakuløse instrument på grund af ekstrem holdbar konstruktion kunne flyttes rundt.
Derudover var det tillige fra den tid, hvor akustisk forstærkning af klaverlyden kun kunne ske ved at “tampe” hårdere i tangenterne, der fandtes dengang i 1950-erne ingen PA-anlæg. Med hensyn til dynamisk kapacitet er denne kompakte kraftkarl af et piano derfor det, som englænderne kalder “more than a match” for de allerfleste højttalere til hjemlig brug. Og de fleste andre iøvrigt også for den sags skyld. Det her lille klaver kan simpelthen spille helt ubegribeligt skidehamrende HØJT. PLING!!!! Det kan så til alt held også den til lejligheden (eller vi skulle måske være lidt sjove i dag og sige “til pejsestuen”) opstillede højttalere så osse. Ikke så forfærdeligt meget højere i de såkaldte “transient-opstarter” (et ligegyldigt hifi-nødde udtryk red.) men alligevel med en komportabel margin.
Disse Altec-bestykkede såkaldte Onken-højttalere, som ses så smukt og harmonisk indpasset i stuemiljøet, giver dog det gamle pianette kamp til stregen. Der er dog et godt stykke til stregen, således vil ingen selv ved åbning af samtlige husets vinduer nede i velhaverbydelen Åbyhøj godt 300 m. væk være i tvivl, om det er de fede Altec eller det hårdt-tampende pianette, der spiller. Bedre er det trods alt heller ikke, vores 2-3-4. bedste musiksystem, men alligevel helt usædvanligt vellykket. Med lidt nødvendig selv-suggestion kan et “PLING!!!!!” fra et reproduceret klaver faktisk godt komme til at lyde som et “pling!” Den 14 kilo tunge 2-tommes-mellemtonedriver er i den henseende både kapabel og ganske usædvanligt leveringsklar. Lyden er alt taget i betragtning ganske uventet homogen fra disse synes vi selv da, vældigt skulpturelle højttalere. Stort ER godt, og der har det forresten altid været. Ellers skal man blot lave det ENDNU større. Som her.
Ellers kører der atter en spændende debat på et af de hifi-fora, vi sommetider stadigvæk i (få) anfald af uhyre kedsomhed kikker på. Denne gang drejer det sig om de åbenbart skammeligt oversete magnetiske pickupper, hvor en eller anden konspiratorisk internet-idiot blandt utallige andre i fuldt alvor citeres som den eneste absolutte sandhed. Sådanne idioter findes der utallige af og intet budskab er som bekendt så åndssvagt, at der ingen proselytter bliver, det her ikke undtaget. Horsens er vist blot en belastet by, da en af dette grinagtige evangeliums absolutte evangelister kommer derfra. Desværre for Horsens´ry og det bliver vel ikke bedre af, at undertegnede også gør sammen med ham den dumme dreng, der hed og hedder Ole Sohn. Nu er han blot ikke dreng mere, men det er vist osse den eneste reelle forskel.. Trist skæbne for en by at have udklækket sådanne “børn”…Som Ole, Mogens “Antisilver” og altså denne skribent, som hver for sig kan være en belastning for enhver allerede belastet by som Horsens og som tilsammen..
Budskabet skulle være, at en vis hifitumpe ved navn “Raul”, måske Fidel Castros lillebror er hifi-entusiast, lidt kleptokratiske er vel alle personligt ejede regimer som det cubanske, så han ville da nok have haft råd?), mener, at magnetiske pickupper er bedre end dynamiske pickupper. For ikke-hififjolser svarer denne påstand i sin absurditet nogenlunde til at påstå, at en Triumph TR 7 “lomme-sportsvogn” kører bedre end en Audi A8. Og har bedre rustbeskyttelse. SAMTIDIGT! Vitterligt ikke vanvittigt begavet.
Og det bliver altsammen værre, for denne konspiration har åbenbart været undervejs i de seneste i det mindste 50 år og går ud på at fjerne kvaliteten af den autentiske lyd fra lyden på noget, man i mangel af bedre kalder “master-båndet” Som godt nok i ganske mange år ikke har været bånd, de seneste 30 år er nok et godt gæt. Det er virkeligt tale om en sprængfarlig kombination af ond vilje fra producenternes side, som skulle resultere i dårligere og dårligere mekaniske musikaftastere/pickupper til højere og højere priser. Meget skummelt og endnu mere åndssvagt. At tro på det.
Sagen er for os at se ganske simpel: På intet område indenfor reproduktionen af musik er der sket et så stort gennembrud som indenfor pickupper. Man kan sagtens sammensætte et sæt forstærkere og højttalere og pladespillere og sågar pickuparme (ah, måske ikke helt det sidste) af årgang 1960, som ville kunne spille op med det bedste i dag. Hvis der altså blot havde været en moderne pickup på. Mange af de nyeste og ganske vist grinagtigt overprissatte pickupper ER ganske usædvanligt fremragende på forskellig vis som verden jo er. DET ER DE MAGNETISKE PICKUPPER IKKE! De er fuldstændigt ligeså dårlige eller gode, som de har været hele tiden. Fordi princippet forlængst er færdigt-forædlet- og -finet, måske også derfor ingen snakker henført om magnetiske pickupper, som er MINDRE end 30 år gamle. Meget meget dybt og meget meget dumt!
Nu citeres denne mytiske “magnetiske pickup-profet Raul” som tydelig og indlysende ekspert, fordi han åbenbart har haft adskillige magnetiske pickupper. underligt, at denne skribent så ikke OGSÅ kan blive en slags profet, for selv har jeg da haft alle de grinagtige produkter, som omtales. Som Shure V15 Type II, III, IV og V og MR, AKG P6 og 8, Stanton 681 EEE og EEE-S, Stanton 881S, Pickering XSV 3000 og 4000, Decca London Mk.6, med og uden SD. Maroon, Gold, Audio-Technica 440 m.m., m. m. Denne allerede dengang erkendte anakrofile hifi-entusiast købte de her mange magnetiske pickupper, fordi der ikke var andet og bedre og det var vel derfor ganske naturligt. Men det var så dengang.
Sådan er det så ikke længere. Denne skribents absolutte favorit dengang i midt-halvfjerdserne var faktisk Pickering XSV3000 med den karakteristiske klare klang, som åbenbart i dag er blevet en ny favorit. Det er simpelthen skrigende grinagtigt, for denne sjove pickup har simpelthen et af hifi-historiens bedste bud på et helt sindssygt ukontrollabelt “peak” fra 10-13 kHz, som selvfølgelig også var det, som dengang tiltrak svagere sjæle. Som denne skribent også engang. Det krævede nu ingen særlige gyldne ører straks at kassere disse magnetiske misfostre, så snart der blev råd til noget bedre. Uden at det som nævnt ovenfor nogensinde er blevet helt perfekt er det eddermaeme blevet bedre. Magnetiske pickupper er noget man laver og bruger, fordi man ikke har råd/KAN lave noget andet, punktum finale. Beviset: Ingen har nogensinde gjort det og inden nogen nævner de australske Garrott-brødre som eksempel, så blot dette: Hvorfor mon de 2 brødre Garrott og deres koner begik kollektivt selvmord, for det gjorde de jo som måske ubekendt? Vi ved det ikke, men muligheden for at de havde opdaget, at de levede på en fundamental hifi-livsløgn er da til stede. Eller osse var deres kunder allerede dengang ved at udvikle sig til de marginaliserede “landsbytosser”, som vi ser befolke alverdens fora. Selv nærer vi ikke en sådan løgn, vi ved godt, at vores pianette er bedst, og det kan enhver jo desuden sagtens overbevise sig om.
Helt så radikale er heldigvis de færreste, men det er alligevel påfaldende så mange fjolser der alligevel i mangel af bedre og mere meningsfuldt livsindhold således vælger den første og bedste idiot derude til profet. Kunne de da så ikke blot vælge denne skribent til samme universelle profet kunne man så spørge. Udover det naturlige svar, som vel er, at ingen tro vel kan være så stærk, at man alligevel ikke ønsker nogle af dens proselytter hen, “hvor peberet gror”, som det engang hed. Nå, heldigvis er hverken budskab eller budbringer synderligt sympatiske, heldigt nok!
Ellers skal vi da glæde os over, at vi er blevet rigere her i huset. For eksempel har vi en hel bunke Audio-Technica high-end pickupnåle til at ligge i forseglet emballage, simpelthen “new old stock” Indtil i går troede vi bare, at disse AT-95 nåle til en rimelig pris af 95,- blot var et bud på en god økonomipickup i den ganske ekstremt økonomiske afdeling. Sådan er det tilsyneladende slet ikke, næh, i disse dage udnævnes denne allerede forlængst-fyldte 30-årige model til “næsten high end” Vist mest fordi denne uhyrligt basale model er MAGNETISK.
Og så er det, at man tænker tilbage på de RIGTIGT gode gamle dage. Dengang der fandtes RIGTIG akustisk reproduktion i datidens tragtgrammofoner. hvor der i mange årtier efter at man introducerede STÅL-nålen stadigvæk var traditionalister, som mente, at de engang eneherskende BAMBUS-nåle var bedst. På trods af det ellers indlysende faktum, at synlige stykker fløj af den hurtigt-desintegrende bambusnål allerede i indløbsrillen og at den var helt splintret væk efter et par minutter. Desværre typisk noget inden pladesiden var færdigafspillet/gen-skåret. Trykket var kolossalt og lak var også dengang blødt…
Tjah, mon ikke der med lidt grundig research derude sagtens kan findes et par stykker, der mener, at enhver ELEKTRONISK reproduktion af musik er ren voldtægt i forhold til den rene MEKANISKE reproduktion dengang bambus-nålene herskede. Det tror vi da. Det med de mytiske “masterbånd” tager vi en anden dag. Nok er det vel at sige, at ingen, der nogensinde har hørt et masterbånd nogensinde vil kunne imponeres af en LP-plade. Udover, at dynamikken på masterbåndet HELLER ALDRIG vil kunne SKÆRES på nogen plade overhovedet. Fordi dette masterbånd SELV efterfølgende bliver “mastered” til det FORMAT, som det skal udgives på.
Dengang da de magnetiske pickupper herskede som de kommende dinosaurer, som de var, skete det godt nok ved direkte manipulation under SELVE SKÆRINGEN, men det er ligegyldigt. På samme måde som man brugte Stanton 681EEE som reference. Man kunne ikke andet og der var ikke andet.
Ren ase-tro, det her ævl. Siger vi med fare for en sag for EU-domstolen.