Glögg!

I forbindelse med den tilstundende glædelige juletid skal vi atter minde om, at fruens bedste hjemmelavede glögg serveres dagligt i denne måned til de særligt legitimerede besøgende. Tilstrækkelig legitimation er tidligere/nylig eller helst fremtidig overførsel til vores netbank. Hm., ved nærmere eftertanke er alle vist bare velkomne. Det ville dog glæde os usigeligt at møde alle jer derude og -inde, der har medvirket til at gøre den netop overståede gamle kirkeår til atter noget helt særligt. Som alle år altid er eller i det mindste burde være og vel aldrig mindre end nu, hvor der foran denne skribent jo efterhånden er ved at være få og stadigt færre tilbage. Sjovt som ellers ubønhørligt logiske og indlysende erkendelser kommer så sent i livet. Eller bare heldigt, så har man da ikke spildt tiden med overflødig omtanke og andet trist. Før til sidst og derefter er alting alligevel ligemeget.

Nå, men nu her i slagskyggen af første søndag i advent er alle de triste november-tanker forlængst forbi, og alt er atter glæde og forventning. Snart længes dagene, selv om både vinteren og forholdene for os fornuftige danske hifi-entusiaster nok yderligere strenges. Heldigvis er der frelse i udlandet på Lansing Heritage Forum, der faktisk er både hjælpsomt, mange-facetteret og uhyre vidtfavnende-informativt. Hvis man altså har JBL og Altec-Lansing og Mcintosh, og DET har vi jo. Ikke at man nogensinde helt kan få nok, og derfor skal vi da atter på det kraftigste anbefale alle ejere af klassiske JBL, McIntosh osv. at læse hele tråden på nerds.dk om “Kabel magi” Husk nu at læse det HELE og når så akut-panikkvalmen har lagt sig lidt, så sælg jeres rare sager til os.
Og sælg ENDELIG, endelig ikke jeres store McIntosh til dumme Thomas i Ålborg! Nej, til OS!

Vi får som læsere af denne tragiske tråd om alle de etablerede naturloves forfald et skræmmende indblik i en ny total  “Åndsformørkelsestid” Hvor ellers etablerede begreber som “dobbelte blindtests” og andre ellers normale måder at kontstatere eventuelle lydmæssige forskelle på fulstændigt umuliggøres. En af de sjoveste/mest tragiske konstateringer er vel, at blindtest umuliggøres ALENE derved, at når man trækker et stik UD, så skal det ny-INDsatte naturligvis “spilles til” i FLERE DAGE før lytningen kan genoptages. Når nu den menneskelige akustiske hukommelse skal tælles i få SEKUNDER er objektive tests jo for de rigtigt rettroende hifi-entusiaster som samtlige naturlove fra og med Ohms lov henvist til deres rettelige plads på naturvidenskabens  store losseplads.

i det lys er det jo underligt, at det overhovedet for nogen PRODUCENT er blot teoretisk MULIGT at lave et nyt produkt. Alting tager jo principielt uendeligt lang tid, og når man adderer dette allerede uendelige tidsforbrug og multiplicerer yderligere med alle permutationerne af alle de forskellige mulige audiofile komponenter, der kan tænkes anvendt i kredsløbene ( hvor i designfasen ingeniørerne forunderligt nok vel stadigvæk skæver en smule til Ohms og de andres love red.), ja så ophører al mulighed for forbedring. Man KAN alligevel aldrig nogensinde lave noget nyt og bedre  og selv om man kunne, så ville man jo alligevel aldrig kunne vide det, da umuligheden af formelle blindtests jo ville stå noget i vejen..

Nå, men som Alan Shaw, ejeren og designeren hos den engelske højttalerproducent Harbeth siger, så kan man jo ikke se bort fra som videnskabeligt baseret producent, at hvis al plat/voodoo i kabler og andet hifi tilbehør blev underkastet almindelige handelsregler for anden plat og svindel, så ville langt hovedparten af Harbeths forhandlere lukke og slukke.
På den anden side, så fortsætter uhyre fornuftige Shaw med at sige, at den dag, hvor man som videnskabeligt funderet producent giver efter for den afgørende “hifi-voodooøkonomi”, så kan alligevel ligeså godt SELV lukke og slukke. Et afgjort kedeligt dilemma for en producent, det er squ godt Harbeth har et stabilt marked i den langt mere fornuftige professionelle verden.
Hvor man som anbefalet af Shaw sagtens kan bruge et forlængerkabel fra sin hækkeklipper som højttalerkabel, idet det eneste uomgængelige kriterium for anvendelsen af et stykke kabel til højttalere simpelthen er, at det kan NÅ!
Ham kan vi altså godt lide, ham Shaw!

10 meninger om “Glögg!”

  1. Lidt ærgerligt, at der ofte skal trækkes op i det "videnskabeligt redelige" i den ene ende, og voodoo hifivrøvlepjat i den anden. Ikke at fornægte (yder-)lejrene findes, men en vis "mellemgrund" kan der godt være belæg for at erkende eksistensen og betydningen af. Behøver man smide barnet ud med badevandet, og f.eks. udbasunere, at alle kabler lyder ens, eller at ingen lyder af noget? Jeg er med på, at kabelhysteri med tilhørende svinagtige priser og tilspilningsævl når latterlige høje luftlag, men dertil at hævde det hele blot er sniksnak er måske at bruge den rigeligt brede rullekost. Og det kommer fra ham der selv, i perioder, har haft større eller mindre forum-udbrud mod de vanvittige kabelpriser (samt andre produktkategorier) og den sygelige opmærksomhed, og ikke mindst underlagthed der florerer for hele dette marked; her modtages de mere videnskabeligt funderede udmeldinger med kyshånd og lettelse. Men, kabler lyder i mine (forsøgsvis rimeligt objektive) ører ikke ens, omend man kan tale om betydningen af de fluktueringer der er i lydforskellene her – om man finder dem væsentlige for mer-investeringer her eller ej. Jeg mener det er værd at eksperimentere med, med et relativt begrænset prisloft, og gerne ud i DIY. Forstå mig ret: jeg sætter pris på din modvægt til hifi-hysteriet, men at sætte sig helt i den modsatte grøft med vel rabiate ytringer "kortslutter" i en vis forstand diskussionen for hvad der, i mindre udstrækning, også har relevans.

  2. Der er ikke nogen "midterlejr". Kabler har elektriske egenskaber som kan måles, og alt efter ind og udgangsimpedanser på udstyr, giver det selvf. forskelle. Alt sammen underlagt ohms lov, som Poul selv nævner. Ved et rigtigt designet interface er kablet, ligesom ved digital lydoverførsel, ikke et betydende parameter.
    Problemet er at Hifi entusiaster er notorisk elendige til at kende forskellen på "anderledes" og "bedre", når det gælder lyd….
    Derfor elsker de også parametre som de tror de selv er herrer over.
    mvh

  3. Henrik —

    "Midterlejren" er i al sin væsentlig udformet omkring hvad man rent faktisk hører, uden at være alt for partisk indstillet i den ene eller anden retning – noget de "måle-glade" i lige så høj grad kan være underlagt som de hifi-befængte. Hvad der kan måles er som sådan ikke uvæsentligt, men det siger bare ikke noget endegyldigt om hvad man hører; i pragmatisk, videnskabelig jargon burde det være logik for burhøns.

    Jeg er helt enig i, at lyd-skelnen imellem "anderledes" og "bedre" flyder meget kreativt, ofte godt hjulpet på vejen af udseende og pris. Jeg kender selv til tvivlen udi anderledes/bedre, særligt i de begyndende indtryk, hvorefter et billede og en præference plejer at danne sig. De parametre jeg bl.a. prøver at lade mig inspirere af er live akustisk musik i et faktisk lokale.

  4. Hej Thomas
    Det rabiate var nu mest omkring de folk som "Mercury" (PS hvorfor Fanden siger folk ikke hvad de hedder rigtigt) , der mente, at blindtest var teoretisk umuligt. Derfra er der jo ligesom ikke noget at diskutere, for hvis man ikke er sikker på sig selv og sine evner, hvorfor skulle andre dog så høre på en? Derudover har jeg da hørt tydelige forskelle på kabler i mine 40 hifi-år. De fleste af dem viste sig desværre at være ren indbildning og suggestion. det efterlod en stribe ægte forskelle. Disse viste sig efterfølgende allesammen at være enten korroderede eller/og løst-spillede kobberkabler i terminalerne eller lidt "visne" potentiometre. Derefter må jeg sige, at efter passende ny afklipning med nyt nøgent kobber i god forbindelse og stramning så var de tidligere klare forskelle totalt væk. Mit bedste bud er at forbindelsens kvalitet betyder mange mange gange mere end kablerne.
    Til gengæld er der ganske uhyrlige forbindelsesproblemer i mange delefiltre og terminaler, der blot skrues op mod printet, og de kan sagtens høres. De ligger simpelthen i op til flere ohms kontaktmodstand og det gør jo den elektriske dæmpning/dæmpningsfaktoren til en joke med klare amplitude- og impuls-problemer.
    Ligeledes er det jo også oftest tydeligt hørbart hvis man hardwirer sine delefiltre i højttalerne. Det sjove er så i tiden, at folk tilsyneladende ikke længere tør kikke så meget som i effektforstærkerens forbindelse til udgangsterminalen. inde i kassen. Der er ellers ofte lavet uhyre tvivlsomme produktions-kompromisser.
    Men nej, jeg tror ikke på lyden af kabler og har trods alt medvirket i utallige sælgeres fremstød for deres produkter. Hvor alle, sælgere og samtlige deltagere altid kunne narres når der bliv byttet kabler om uden at de så det . Eller selvfølgelig osse sagtens kunne høre forskel selv om der INTET var sket.. Og sikke sure folk dog blev, nok derfor det ikke foregår længere.

  5. I øvrigt er det jo stærkt underholdende at man, efter årtusinders finpudsning af tale- og dialektikkunsten, kan finde på at objektivisere noget så subjektivt som en lytteoplevelse. Det er da umiddelbart, at man, hvis man har investeret xxx antal kroner i dette eller hint, vil være tilbøjelig til at anerkende en vis forskel. Det er vel OK, og udelukkende et anliggende imellem investoren og ham selv (og ingen andre!). Jeg har været der, jeg har sågar malet mine CD'er grønne i kanten på et tidspunkt (en beskeden investering, ganske vist). Jeg var ganske overbevist om, at det virkede!!
    En gang for længe siden købte jeg et par højttalere, mest på grund af deres dybbas (som interesserede mig meget på det tidspunkt). Fejlagtigt skulle jeg demonstrere dem for konen, som (rigtigt) påpegede en afsindigt aggressiv diskant. Den havde jeg ikke hørt….men gæt hvad der var det eneste, jeg hørte derefter.
    Hvis kabler virker, så lad dem dog. Økologiske æg smager jo også bedre, eller…?

  6. Det er da også ret underholdende når dem der mener lytteindtryk kun er subjektive, samtidig fastholder, at f.eks. kabler ingen lydforskel gør – hvem er det lige de forsøger at overbevise? Jeg mener der er god grund til at opretholde antagelsen af en vis objektivisme når talen falder på lytteindtryk – også selvom der er talrige faldgruber at blive ledt på "lytte-afveje" i – da det forudsætter vi overhovedet kan tale om disse indtryk, og indbyrdes fastholde en rimelig forståelse af dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *